donderdag 14 juli 2011

Lean and mean Linux GIS machine (deel 1)

In mijn dagelijkse werk ben ik de hele dag bezig met GISsen. GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem, en sinds de komst van Google Earth kan ik op verjaardagen beter uitleggen wat GISsen ongeveer is. En ook in de GIS wereld is er sinds jaar en dag sprake van een soort Microsoft/Apple locked-in constructie. Weinig openheid en vooral gebruik maken van eigen standaarden.

De laatste jaren heeft het gebruik van Open Standaarden al een vlucht genomen, denk hierbij bijv. aan WMS, WFS, SLD, etc, en ik denk dat het nu tijd wordt dat de Open Source GIS software een vlucht gaat nemen. Op heel veel plekken in Nederland wordt al gebruik gemaakt van Open Source GIS software, maar de normale GISser denkt nog steeds dat dit heel moeilijk te implementeren is.

Wat ik met deze, en de komende blogs, wil laten zien is dat je als GIS gebruiker heel eenvoudig een server/desktop GIS PC/Notebook kan inrichten die geheel op Open Source is gebaseerd. Dus alle GIS gebruikers in Nederland die voornamelijk ESRI (Amerikaans bedrijf) software gebruiken, je GIS leven kan binnenkort snel gaan veranderen ;).

Om te beginnen
De uitleg die ik geef bij het installeren van software is misschien de meest ideale oplossing. Maar omdat ik werk op een Linux systeem, Pardus, probeer ik het zo uit te leggen dat een gebruiker het ook op een Windows of OSX systeem kan gebruiken.

ArcGIS server? Vraag je geld maar terug
Alles moet tegenwoordig werken met of op internet, dus beginnen we met het instellen van een zogenaamde geoserver. Met deze server kan je WMS en WFS aanvragen afhandelen. Er zijn hiervoor een drietal bekende Open Source oplossingen die je kan gebruiken. Dit zijn Mapserver, Deegree en GeoServer. Ik kies voor Geoserver omdat het een mooiste interface heeft voor het instellen van WMS en WFS services. Geoserver werkt als een servlet, dus moet draaien op een webserver die servlets ondersteunt. Hiervoor maak ik gebruik van Tomcat versie 6. Dus laten we beginnen!

Downloaden en installeren Tomcat
- Download Tomcat6 hier, en kies het bestand apache-tomcat-6.0.32.tar.gz (voor andere OS, kies het juiste bestand).
- Download Geoserver hier, en kies voor web archive (voor alle OS'en).
- Maak een map met de naam apps, en pak het bestand apache-tomcat-6.0.32.tar.gz hier uit. Je ziet nu een map met de naam apache-tomcat-6.0.32.
- Open een terminal, type: cd apps/apache-tomcat-6.0.32/bin/
- Hier zie je een bestand voor het opstarten van Tomcat, startup.sh en het afsluiten van Tomcat, shutdown.sh (voor andere OS'en zoek het juiste bestand).
- Type: ./startup.sh (Zorg wel dat je JRE (Java) op je PC/Notebook hebt staan, en dat de variable JRE_HOME bekend is. Op Pardus is dit standaard goed :) ).
- Open een webbrowser, en ga na het adres http://localhost:8080/, en Tomcat is up-and-running! Eenvoudig toch?


Tomcat6 up-and-running

En nu de Geoserver
- Stoppen van Tomcat, type: ./shutdown.sh.
- Uitpakken van het bestand geoserver.war in het bestand geoserver-2.1.1-war.zip. Plaats dit bestand in de map apps/apache-tomcat-6.0.32/webapps/.
- Type: ./startup.sh voor het opnieuw opstarten van Tomcat (bij het opstarten wordt het bestand geoserver.war automatisch uitgepakt).
- Ga weer naar je browser, en ga na het adres http://localhost:8080/geoserver/
- Login met de gebruikersnaam: admin en het wachtwoord: geoserver, welkom bij Geoserver.


Welkom bij Geoserver

- Standaard worden er bij Geoserver voorbeeldbestanden geleverd, dus klik op Layer Preview, en bij tiger:poly_landmarks op OpenLayers. Gefeliciteerd, je bekijkt gegevens uit je eigen WMS server.


Gegevens uit je eigen WMS


Binnen 10 minuten je eigen Geoserver! De volgende keer gaan we een WMS service aanmaken met voorbeeld gegevens :).

3 opmerkingen:

  1. Richard, een relatie tussen mijn tweet en jouw blog kan ik niet zo snel vinden. Wat bedoelde je precies?

    Voor wat het waard is: Esri Nederland is gewoon een Nederlands bedrijfs. De oprichter in de VS is inderdaad Amerikaans, maar weer van Nederlandse komaf. Spreekt nog een redelijk woordje Nederlands!

    Groeten,
    Jw.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Jw,

    Ik weet niet of er precies een relatie was tussen jou tweet en deze blog. Ik zag dat je bij ESRI.com op een of andere congres was, en dacht: laat ze dit zien en hopelijk gaan ze hun ESRI producten aanpassen.
    Het idee hierachter komt naar voren bij het dagelijks gebruik van ESRI producten: het is en blijft gesloten. Ik denk dat in de tijd van ArcView 3.x ESRI misschien wel meer 'open' was dan nu. Je had avl en apr bestanden die je gewoon met een teksteditor kon bewerken, moet je eens proberen met lyr en mxd bestanden. En ik snap ook nog steeds niet de behoefte aan ArcIMS services t.o.v. WMS en WFS. Ook al was de ArcIMS service er het eerst, waarom niet gewoon de Open variant gebruiken, en deze verder mee helpen door te ontwikkelen? Lijkt een beetje op Microsoft die naast ODF ook hu eigen Docx in de lucht houden. Met als doel? In mijn ogen klanten gedwongen je producten te laten gebruiken. Want een bedrijf met duizenden docx bestanden gaat deze niet allemaal omzetten in ODF. Maar als Microsoft standaard ODF zou gebruiken, dan kunnen klanten gaan denken .. goh, waarom gaan we geen Open Office (Libre Office) gebruiken? En misschien zit er bij ESRI dezelfde gedachten achter, want een klant kan gaan denken ... goh, waarom betalen we duizenden euro's aan ArcServer terwijl Geoserver hetzelfde kan?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Richard,

    Ik heb niet op jouw comment gereageerd, omdat ik geen pingback heb ontvangen

    Jij ziet zaken duidelijk anders dan ik: ik meen dat de Esri’s producten steeds opener zijn geworden. Dat je niet in bepaalde formaten zelf kan duiken, hoeft niet te betekenen dat het geheel niet opener is geworden. Esri steekt veel tijd in open api’s etc. Op zo’n manier zou je een betere manier van toegang moeten krijgen.

    “klanten gedwongen je producten te laten gebruiken”. Vind ik ook geen goede zaak. Esri steekt zwaar in op open standaarden (niet eigen bedachte, maar door het OGC vastgestelde). Dat is uiteraard niet aan Esri om te beoordelen.

    Of Geoserver hetzelfde kan als ArcGIS Server? Die indruk krijg ik hier niet. Maar wat is het verschil tussen een muis?

    Kom anders eens naar de GIS Conferentie, praten we er daar eens over.

    Groeten,
    Jw.

    BeantwoordenVerwijderen