zaterdag 9 juli 2011

Hoe geef je een Macbook Pro zijn vrijheid?

Op mijn vorige 'blog' heb ik veel reacties gekregen. Maar wat mij in de reacties vooral opviel zijn een drietal punten:

- Er heerst nog steeds het beeld dat het installeren van Linux moeilijk is.
- Er heerst nog steeds het beeld dat Linux hardware slecht ondersteund.
- En er heerst nog steeds het beeld dat OSX en Windows standaard alle codecs ondersteunen, wat niet zo is want bij OSX heb je Perian en Flip4Mac nodig en bij Windows een of andere codecpack.

Met deze 'blog' wil ik laten zien dat dit helemaal niet zo is, en dat het installeren van Linux op hetzelfde niveau zit als het installeren van Windows of OSX. Als voorbeeld neem ik hiervoor een gesloten Macbook Pro systeem en mijn twee favoriete Linux distributies, Fedora 15 en ElementaryOS 0.1.

Mijn uitgangspunt is om de Macbook vrij te maken, dus er zal alleen Linux versie op staan. Maak daarom een backup van gegevens die je wil bewaren. Gebruik hiervoor op OSX geen Timemachine, maak kopieer het handmatig op een externe schijf die op FAT32 is geformatteerd. Dus op een bestandsformaat zoals je het in de winkel hebt aangeschaft.



Fedora 15 met Gnome 3 en AWN


Fedora 15 op een Macbook Pro 7,1 in 8 stappen
1.) Download de Fedora 15 desktop editie (bijv. 64 bit variant) hier.
2.) Brand dit ISO bestand op een CD, die je daarna in je Macbook Pro plaatst.
3.) Herstart de Macbook, en druk op het moment dat het grijze scherm verschijnt op de linker ALT toets, en blijf deze indrukken totdat er een opstartscherm verschijnt. Kies in dit opstartscherm voor Windows CD (ja, OSX ziet Linux als Windows :)) en Fedora zal vanzelf opstarten.
4.) Als Fedora volledig vanaf de CD is opgestart (dit duurt ongeveer 1 a 2 minuten), kom je terecht in een volledig werkende desktop. Nu kan je beginnen met het installeren van Fedora op de Macbook. Ga met je muis naar de linkerbovenhoek, en er zal links een soort van 'dock' verschijnen. Klik op de onderste icoon, en de Fedora installatie zal beginnen. Voordat het installeren begint moet je een aantal keuzes maken die bijna gelijk zijn aan de keuzes die je krijgt bij een OSX of Windows installatie (vooraf of achteraf bij een installatie). Bij Fedora zijn dit:
- Toetsenbord (kies Engels VS).
- Plaats/land (kies Amsterdam of Brussel).
- Naam van je Macbook.
- Installatie medium (kies basic).
- Installatie layout (kies schijf volledig vervangen door Fedora). Dit is misschien niet de ideale layout, maar wel de layout die een gebruiker ook bij OSX of Windows zal kiezen).
- Wachtwoord Root (bedenk een mooi wachtwoord).
- Bootmanager (wijzig dit dan sda als er sda1 staat).
Het installeren zal nu beginnen, en binnen 5 minuten staat Fedora op de Macbook.
5.) Herstart de Macbook (rechtsboven op liveuser klikken, linker ALT toets indrukken, en kies voor reboot).
6.) De eerste keer bij het opstarten zal je een gebruikersprofiel moeten aanmaken, en log daarna in onder deze gebruiker. Welkom bij Fedora.
7.) Nu nog een aantal na-installatie acties, zoals die ook bij OSX en Windows gebruikelijk zijn. Je hebt een netwerkkabel nodig, want de drivers van het draadloze broadcom device zijn niet open, of een andere USB netwerk device die ‚out-off-the-box’ wordt ondersteund. Dit kan via een grafische interface, maar werken vanuit een terminal is soms duidelijker.
- su -c 'yum localinstall --nogpgcheck http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm'
- su -c 'yum update'
- su -c 'yum install akmod-wl'
- su -c ‚yum install yum-plugin-fastestmirror'
- su -c 'yum install gnome-tweak-tool gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-bad-free-extras gstreamer-plugins-bad-nonfree gstreamer-plugins-ugly gstreamer-ffmpeg unrar java-1.6.0-openjdk java-1.6.0-openjdk-plugin gimp gimp-data-extras'
- rpm -ivh http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-i386-1.0-1.noarch.rpm
- su -c 'yum -y install flash-plugin'
8.) Je Macbook opnieuw opstarten, en veel Fedora plezier.



ElementaryOS met Gnome 2.32 en Docky


ElementaryOs op een Macbook Pro 7,1 in 8 stappen
1.) Download ElementaryOS (bijv. 64 bit variant) hier.
2.) Brand dit ISO bestand op een CD, die je daarna in je Macbook Pro plaatst.
3.) Herstart de Macbook, en druk op het moment dat het grijze scherm verschijnt op de linker ALT toets, en blijf deze indrukken totdat er een opstartscherm verschijnt. Kies in dit opstartscherm voor Windows CD (ja, OSX ziet Linux als Windows :)) en ElementaryOS zal vanzelf opstarten.
4.) Halverwege de live-cd sessie krijg je de keuze om ElementaryOS te installeren of om het eerst uit te proberen. Kies voor Nederlands, en kies voor installeren. Ook kan er via het draadloos netwerk icoon al verbinding worden gemaakt met een draadloos netwerk, zo kunnen er tijdens het installeren al update worden geïnstalleerd. Voordat het installeren begint moet je een aantal keuzes maken die bijna gelijk zijn aan de keuzes die je krijgt bij een OSX of Windows installatie (vooraf of achteraf bij een installatie). Bij ElementaryOS zijn dit:
- Toetsenbord.
- Installatie layout (kies schijf volledig vervangen door ElementaryOS). Dit is misschien niet de ideale layout, maar wel de layout die een gebruiker ook bij OSX of Windows zal kiezen).
- Bootmanager (wijzig dit dan sda als er sda1 staat).
- Plaats/land (kies Amsterdam of Brussel).
- Naam van je Macbook.
- Gebruiker gegevens (bedenk een mooi wachtwoord).
Wacht tot het installeren is voltooid.
5.) Herstart dan je Macbook. Als er geen activiteiten meer plaatsvinden moet je de Macbook handmatig uitzetten en daarna weer aanzetten met de Aan/uit knop.
6.) Nu nog een aantal na-installatie acties, zoals die ook bij OSX en Windows gebruikelijk zijn. Dit kan via een grafische interface, maar werken vanuit een terminal is soms duidelijker. De na-installatie acties die nodig zijn kan je op deze pagina vinden. Alle codecs, etc installeer je met dit commando:
- sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
En voor de nvidia-drivers:
- sudo apt-get install nvidia-current
7.) Je Macbook opnieuw opstarten, en veel Elementary plezier.

Conclusie
Het installeren van een Linux distributie is net zo eenvoudig als het installeren van OSX of Windows. Een zeer gesloten hardware systeem zoals een MacBook Pro wordt binnen een half jaar goed ondersteund. Fedora 15 maakt gebruik van een nieuwere kernel dan Elementary, en ondersteunt hierdoor een MacBook ‚out-of-the-box’. Ook is de tijd die nodig is om Linux op een Macbook te installeren veel korter dan de installatie van OSX of Windows. En met dit nieuwe Linux systeem heb je alle mogelijkheden om er je eigen Macbook van te maken, zoveel visueel als de programma’s die je wilt gebruiken. Het Linux gevoel is een beetje zoals onderstaande afbeelding aangeeft, veel Linux plezier :).



Het linux gevoel ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten