Google+ Followers

dinsdag 5 juli 2011

OSX Lion - Eat this Fedora :)

Dit weekend liep ik toevallig tegen de OSX Lion Golden Master aan. En ik dacht, er zijn hier zoveel geluiden over, dus ik moest het uitproberen. En .. het ziet er leuk uit, is een mooie update van OSX 10.6.x, maar ... er is iets dat veel beter is voor je PC/notebook/laptop/Macbook. Dus ondanks dat de prijs van $29,95 voor dit product in de Windows wereld een koopje is, kan je denk ik de $29,95 veel beter gebruiken. Hoe? Nou hier een paar suggesties:
- een goed doel;
- een open source ontwikkeling;
- een open source community.

Maar als OSX gebruikers zal je nog steeds afvragen, waarom? Bekijk de onderstaande Fedora 15 screenshots en je zult het begrijpen. Die $29,95 verdient beter dan de aandeelhouders van Apple :).6 opmerkingen:

 1. hmm unity?? case closed sorry...
  Ik ben pro open source. Gebruik het bijna overal.
  maar thuis wil ik dat het werkt! gewoon simpel geen gedoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zou dan alleen voor Mint Linux kiezen want dat is voor thuisgebruikers een stuk prettiger dan Fedora. Niet in de laatste plaats omdat bijvoorbeeld alle mogelijke codecs etc. dan al zijn geïnstalleerd, waar je bij Fedora altijd weer werk hebt om je multi-media aan de praat te krijgen... DAn heb je pas echt een Mac of Windhoos vervanger.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Even zonder gekheid; dat is wel de slechtste 'Buying Reason' aller tijden. Ik ben pro open source, ik ben pro open standaarden, maar je moet ook realistisch blijven.

  Kijk even naar supportability, kijk even naar managebility, kijk even naar je applicaties.. die vallen allemaal NIET ten gunste van Fedora uit.

  Niet dat Fedora zo instabiel is, maar de support voor OSX, juist door 3rd party vendors, is veel en veel beter. Stukje hardware? Prik in. Het werkt. Bij Fedora zit er teveel 'cross fingers' bij.

  Prima als je een heel hoog zelfredzaamheidsniveau hebt, maar voor de doorsnee gebruiker zeker geen optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fedora (en dus ook de screenshots) werkt met Gnome 3 en niet met Unity. Is ook te zien aan het bovenste paneel, dat is echt anders als onder Unity. Linux Mint is makkelijker installeren dan Fedora, maar om nou te zeggen dat het installeren een reden is om voor Mint te kiezen..nou nee. Probeer eens Windows te installeren met uitsluitend (!) de cd van Windows zelf. Dan ben je uren bezig. Je hebt dan mogelijk geen ethernet, geen wifi, geen beeldschermdrivers, geen dvd, geen printer etc. etc. Dat krijg je alleen als je de driver software hebt verkregen van de fabrikant. Onder Linux werkt alles vrijwel meteen. Bij Mint nog wat sneller dan Fedora, dat is wel waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @jorijn Waarom dan niet?
  @Robin Hoezo gedoe? En geen Unity maar Gnome Shell
  @Alex M @Aernoudt Dit is Fedora 15 LiveCD op een Macbook Pro 7,1, en het werkt 'out-of-the-box' behalve dan de Broadcom Wireless card (deze ziet Fedora wel, maar de drivers zijn niet geheel Open Source). Dus zul je eenmalig de drivers via de rpmfusion moeten toevoegen (niet veel moeilijker dan het donwloaden van een programma op OSX of Windows).
  Verder is het grappig dat iedereen denkt dat op OSX of Windows alle multimedia codecs standaard aanwezig zijn. Niet dus, op OSX alleen de .mov codes en mp3, op Windows (vanaf Windows 7) de wmv codecs en mp3 en op Fedora de ogg codecs en mp3. Dus op OSX moet je alsnog Perian en Flip4Mac installeren, op Windows de sharkcodec pack en op Fedora via de rmpfusion repo. En als je dit allemaal hebt gedaan is op Fedora de rest 'gratis' te gebruiken, en gaat op OSX en Windows de euro-teller lopen.
  Op deze Macbook Pro heb ik alle drie besturingsystemen geinstalleerd en getest en Fedora is in installatie het snelst en mischien ook wel het eenvoudigst. Zal hier binnenkort een blog over maken.

  @Digiplace Je hebt gelijk, en als toevoeging, probeer maar eens een OSX te installeren met de DVD zelf, ik denk dat zelfs Fedora hier OSX in overtreft

  BeantwoordenVerwijderen