Google+ Followers

woensdag 13 juli 2011

Hoe geef je een Macbook Pro zijn Pardus en vrijheid?

Om nog eens terug te komen op de vooroordelen die bestaan over Linux, zoals:
- Linux installeren is moeilijk ...
- Linux ondersteund hardware zeer slecht ...
- Linux heeft standaard totaal geen multimedia codecs ...

Gisteren viel mijn oog op de mededeling dat Pardus 2011.1 was verschenen. En ik heb voor Pardus altijd een zwak gehad, omdat het een Linux distributie is die totaal van de grond is opgebouwd en ontwikkeld wordt door een overheid (de Turkse overheid, dus Den Haag leer hier iets van :) ).

Dus de 64-bit iso gedownload, gebrand en installeren. En ....?
Pardus heeft de beste, mooiste en eenvoudigste installatie die momenteel in Linux-, Windows- en Appleland is te vinden. Voor screenshots hiervan moet je maar even op Google zoeken.
En of de hardware op deze Macbook Pro 7,1 goed wordt ondersteund, alles werkt 'out-of-the-box', inclusief de Broadcom en Nvidia drivers. En multimedia codecs? Ik zou zeggen welke codec niet?

Is er dan niks dat niet werkt? Geen enkele bug? Ok, er zijn schoonheidsfoutjes, start een console en wijzig het volgende:
- Het herstarten blijft 'hangen', dit is te verhelpen door het toevoegen van reboot=pci achter blacklist=nouveau aan het bestand /boot/grub/menu.lst.
- De broadcom driver start niet automatisch, dit is te verhelpen door het toevoegen van wl aan het bestand /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6 .
sudo echo "wl" >> /etc/modules.autload.d/kernel-2.6
- De geluidskaart is niet optimaal ingesteld. Wijzig dit door invoeren van het commando alsamixer, druk op F6, kies HDA NVidia, ga naar Front Speaker en 'unmute' (door indrukken M) deze, en zet met de pijltje toets omhoog het volume op 100, 'unmute' ook Surround Speaker en zet ook dit volume op 100. Met Escape afsluiten en de wijzigingen bewaren met sudo /sbin/alsactl store 0.

Herstarten, en geniet dan van Pardus 2011.1 ...


Pardus 2011.1 - #linuxrocks

Geen opmerkingen:

Een reactie posten