zondag 1 januari 2012

2012 = Het jaar van de Pardus

Ik heb op deze blog al eens vaker over Pardus Linux geschreven, maar nam toch vaak weer eens een kijkje bij een andere distributie. Waarom ik een zwak heb voor Pardus zal ik in het kort uitleggen.
Het verschil tussen Pardus en andere (meestal de bekende) distributies is dat Pardus totaal geen commerciële bedoelingen heeft. Achter Fedora zit het commerciële Red Hat, achter OpenSUSE het commerciële SUSE en achter Ubuntu de commerciële activiteiten van Canonical. Maar ook is Pardus gewoon van de grond af aan opgebouwd, en dus niet gebaseerd op Debian, Fedora, Arch, etc. Maar het doel van Pardus is een OS te zijn voor momenteel de Turkse bevolking, maar dit kan natuurlijk uitgebreid worden met elk willekeurig land :).

Maar omdat de makers van Pardus zich momenteel toch vooral richten op Turkije is het aantal pakketten dat beschikbaar is een beetje minder dan bij de andere bestaande distributies. En hierdoor ging ik ook weer vaak kijken bij een andere distributies, omdat ik vooral twee voor mij belangrijke pakketten, Qgis en Kwooty, niet aanwezig waren in Pardus. Maar aan het eind van 2011 kwam hier met hulp van altoboo verandering in. Hij creëerde een zogenaamde pisi package van Qgis en hierdoor besloot ik zelf met behulp van pisido een pisi pacakge van Kwooty te maken.

Dus hierdoor mis ik geen software meer op Pardus, want het werkt al perfect op mijn Macbook Pro. In 2011 was mijn doel om aan te tonen dat Linux out-of-the-box perfect werkt op een Macbook Pro. Dit is met vlag en wimpel gelukt. En voor 2012 is mijn doel van 2012 om Pardus meer bekendheid te geven, en meer gebruikers enthousiast te krijgen voor Pardus. Ook wil ik ontbrekende Pardus pisi-packages maken, zodat er steeds meer mensen gebruik gaan maken van dit unieke OS. Dus geef een reactie op dit bericht voor tips, aanbevelingen, etc.

Mijn huidige Pardus desktop

(update 1: @Jos) GTK Firefox onder Pardus


(update 2: @Jos) GTK Thunderbird onder Pardus


7 opmerkingen:

  1. Ik zie dat je daar KDE gebruikt. Voor mij valt het altijd zo tegen hoe een GTK applicatie wordt weergegeven onder KDE. Dat ziet er nooit echt gelijkwaardig uit zoals bijv. onder Ubuntu/Gnome. Hoe ervaar jij dat bij Pardus? Of gebruik je specifieke instellingen om dat op te lossen? Ik denk dan met name aan applicaties als Thunderbird, Firefox, Chrome

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Jos ... GTK applicaties zien er onder Pardus altijd goed uit. Lijken gewoon op KDE applicaties, hoe ze het doen weet ik niet maar zit er niet lelijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Best wel bizar dat Turkije een heel OS uit de grond weet te stampen en de Nl overheid het nog niet eens voor elkaar krijgt ok op open standaarden over te stappen.

    Paar jaar geleden Pardus eens geprobeerd, zag er toen al goed uit, is alleen niet mijn ding.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Arie Klopt, maar de NL overheid zou zo kunnen aansluiten, maar de overheid en samenwerken? Maar wat bedoel je met niet jou ding?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. KDE en ik passen niet zo bij elkaar, destijds was het nog niet mogelijk om GNOME te installeren. En daarbij ben ik een echte Debian fan. Deze ga ik zeker in virtualbox uitproberen.

    [offtopic] gelijk maar even mijn Wordpress account gebruikt, keek ik net overheen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lees net dit stuk over Pardus op Distrowatch Weekly van 2 januari:

    Potentially bad news for the fans of Pardus Linux, a distribution funded and developed by the Scientific & Technological Research Council of Turkey. Based on whatever little communication we've had from the Pardus team, chances are that the project's days are numbered. Or more precisely, it is currently undergoing "restructuring", at least according to some rumour-like posts published here (in Turkish) and more recently on the Pardus mailing list: "According to what Ozan Caglayan (a Pardus developer who is also a TUBITAK employee) says, there is a strict order to keep silent given by the Pardus staff. Due to ongoing regulations and restructuring for the last 3 months in TUBITAK, some (three developers as far as I know) have resigned, and some (three others) have left for other reasons. Rumors say that the development of the corporate edition will continue, but the personal edition (2011.2 as we know it) will stop! There is nobody denying or confirming this rumor among the Pardus staff. Also another source says that according to the information he got from different sources in TUBITAK and the manager of the department which develops the Pardus Project in TUBITAK, the project will continue from where it left in January 2012." Let's hope we hear a more official word soon!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Had ik ook al gezien, en is zeg maar verkeerd gebruik van Google Translate. De echte goede vertaling kan je hier lezen :).

    http://worldforum.pardus-linux.nl/index.php?topic=4280.msg23376#msg23376

    Maar ja .. zo krijg je wel roddels ;)

    BeantwoordenVerwijderen