vrijdag 30 oktober 2009

Kahel OS - Archlinux

In de Ubuntu 9.10 release tijd is het misschien leuk om een andere distributie in het licht te zetten. Het is momenteel DE distributie voor mij. Kahel OS oftewel Acrchlinux in een 'easy to install' jasje. Het werkt gewoon, vind je Ubuntu 9.10 snel .. probeer Archlinux eens. En het principe van, een keer installeren. En voor de rest van je leven kan je gebruik maken van de nieuwste versies van Gnome, KDE of welk programma dan ook. Het zogenaamde 'rolling release' model. Dus ik gebruik momenteel de meest 'up-to-date' versies van Gnome en KDE. En ik moet zeggen ... KDE is op Archlinux echt snel. En alle software is ook voor Archlinux te vinden. Als het niet in de repos is te vinden is het wel te vinden in 'ArchLinux User-community Repository (AUR)', waar je met 4 commando's (wget, tar, makepkg en pacman -U) gewoon zelf het programma compileert en installeert. Mijn tip: Kahel OS gewoon eens uitproberen!

zondag 30 augustus 2009

KDE4 en het XP effect

Ik heb nu een tijdje gewerkt met Pardus 2009. En de keuze voor KDE4, ik weet het niet. Ik heb het gevoel dat KDE4 een soort van Windows XP effect bij mij oproept. Net als bij Microsoft Vista en de opvolger Windows 7, brengen beide versies van Windows voor de 'gewone' gebruiker weinig nieuws onder de zon. Het verschil wat opvalt, is een soort van 'pimp my XP'. Eigenlijk ziet het er alleen grafisch mooier en leuker uit, maar dat gaat dan weer ten koste van performance.
Bij KDE4 heb ik hetzelfde gevoel. Het zit er grafisch allemaal gelikt uit, maar veel nieuws onder de zon, niet echt. Maar wel performance verlies, en dat is nu juist net niet waar je als gebruiker op zit te wachten. Dus dan maar weer een stap terug, wat voor mij dan ook weer een stap vooruit is. Lekker weer werken op Pardus 2008.2, die de komende jaren ook nog door de makers wordt onderhouden.

vrijdag 21 augustus 2009

Zen-mini

Voor mij blijft het zoeken en uitproberen van verschillende distributies een leuke bezigheid. Zo keek ik weer eens even op de Nederlandse PCLinuxOS site, en zag dat er weer een mini versie van PCLinuxOS is verschenen. Er bestond al een KDE versie, maar tot mijn verrassing is er nu ook een Gnome versie verschenen. De naam van deze distributie is ZEN-mini.

Een mini versie van PCLinuxOS is een kaal volledig werkend systeem. Als gebruiker kan je het systeem zelf naar eigen smaak opbouwen. Je kunt je eigen favoriete applicaties installeren, zonder last te hebben van voor geïnstalleerde applicaties die je niet toch niet gebruikt. Eigenlijk bouw je op deze manier je eigen distributie die je dan weer als persoonlijke LiveCD kan opslaan/branden.

Ik ben er nu een tijdje mee aan het spelen, en het bevalt heel goed. De PCLinuxOS repositorie is niet zo uitgebreid als de Ubuntu repositorie, maar nog altijd zo'n 10000 pakketten en lekker up-to-date.

Je kunt Zen-mini hier downloaden. Veel ZEN plezier toegewenst.

woensdag 19 augustus 2009

Droid

Op mijn notebook gebruik ik voor het lettertype een grootte van 8. Bij het standaard lettertype Sans, en ook bij Liberation en DeJaVu, is het gebruik van het lettertype op deze grootte nooit echt mooi strak. Nu kwam ik een paar maand geleden al het lettertype Droid tegen. Dit lettertype is speciaal gemaakt voor het Android platform, en is daarom ook zo mooi bij het gebruik op kleine schermen. En natuurlijk wordt dit lettertype standaard geleverd bij Pardus 2009 en is het eenvoudig in Ubuntu te installeren door het commando apt-get install ttf-droid

zondag 16 augustus 2009

LottaNZB

Naast Pardus wat op KDE desktop is gebaseerd, gebruik ik ook Ubuntu voor de Gnome desktop. Omdat er op Pardus nog geen goede binaire nieuwsgroep download programma aanwezig is, Klibido is nog niet in KDE4 aanwezig, gebruik ik voor het downloaden LottaNZB onder Ubuntu.

LottaNZB is een eenvoudige te gebruiken programma, of zoals de makers zeggen "Simple and automated Usenet downloader for Newzbin (NZB) files". Je kan onder Gnome ook het bekende programma Pan gebruiken, maar LottaNZB heeft veel voordelen zoals bijvoorbeeld het automatisch repareren van bestanden.

Meer informatie over LottaNZB is te vinden op deze site en voor de Ubuntu gebruikers hebben de makers ook een eigen PPA (Personal Package Archive) gemaakt, waardoor je het eenvoudig kan installeren en updaten via apt-get.

vrijdag 14 augustus 2009

Pardus

Nu het begin met de blog is gemaakt, zal ik maar meteen mijn ervaring vertellen over een Linux distributie die ik momenteel gebruik. Het is een distributie die nog niet heel bekend is, maar wat mij betreft meer aandacht mag krijgen. De naam … Pardus, met als huidige versie 2009.

Pardus is eigenlijk wel een beetje vreemde eend in de distributie vijver. De oorsprong van de distributie ligt bij de Turkse overheid, die voor ministeries, lokale overheden, scholen en alle andere burgers op zoek was naar een besturingssysteem. Om een lang verhaal kost te maken, hierdoor is Pardus ontstaan. En momenteel begint het steeds meer een internationale distributie te worden.
Op distrowatch.com zijn al een aantal leuke recensies over Pardus te lezen.

Maar eigenlijk vind ik het interessant omdat het een distributie is wat zijn oorsprong kent in een overheidsorganisatie. In het dagelijkse leven werk ik ook voor een overheidsorganisatie, en weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om binnen de overheid Open Source te promoten. Dus Nederlandse overheid …

Pardus is gemaakt voor de dagelijkse gebruiker. De installatie procedure is zeer mooi, het systeem is super stabiel, en het belangrijkste … het werkt gewoon lekker. In de toekomst zal er op deze blog vaker over Pardus worden geschreven, maar ik kan iedereen Pardus aanraden.

Voor de geïnteresseerden:
http://www.pardus-linux.nl (Nederlandse Pardus Website)
http://www.pardus.org.tr/eng/ (Pardus Website)

Eerste bericht ...

In de afgelopen jaren al zoveel ontdekt over Open Source software, dat ik het nu toch maar eens tijd vond om al deze ervaringen te gaan delen. De eerste ervaring met Open Source was voor mij een Red Hat distributie ergens in 1995. Hopelijk kan ik met deze blog een stukje bijdragen aan de Open Source wereld.